October 3, 2017

Krečenje i gletovanje

KREČENJE
Krečenje ima dvojaku funkciju – da ulepša i da zaštiti površine.
Za enterijer unutrasnjeg prostora vaznija nam je pomenuta estetska funkcija,a kod eksterijera pored ulepsavanja spoljnih zidova,pripritetna nam je zastitna funkcija, te stoga krecenje i delimo na unutrasnje i spoljasnje.
UNUTRAŠNJE KREČENJE
Kako bismo prekrili postojeće neravnine, prljavštine i masnoće na površinama u enterijeru i sprečili njihovo narušavanje našeg novo-okrečenog prostora, moramo izgletovati sve oštećene površine. Prva stvar koju radimo pre samog procesa gletovanja je priprema same površine. Ukoliko je zid mastan ili prljav, jako je bitno da ga očistimo, i za taj posao se preporučuje kalijumov sapun rastvoren u toploj vodi. Nakon čišćenja i sušenja površina možemo početi da nanosimo glet masu.
Uobicajeni tok krecenja je od plafona, preko zidova do detalja. Primarni fokus na početku je spremiti plafon za krečenje. Ukoliko plafon ne treba da se priprema, možete gletovati zidove, i dok se oni suše krečiti plafon. Dok vi završite plafon, zidovi će se verovatno osušiti i možete naneti drugi sloj gleta (ukoliko je potrebno) ili prvi sloj kreča. Dok čekate da se osuši plafon i zidovi, možete se baviti sa detaljima oko prozora, vrata, utičnica, rasvete itd. Uvek koristite krilaticu „plafon, zidovi, detalji“
KRECENJE U BELOJ BOJI
Kazu da bela nije boja! Bilo kako bilo krecenje u belo je najzastupljenije bojenje zidova, koje pre svega sluzi u svrhu higijene prostora u kome se boravi i radi. U belo okrecenoj prostoriji dominira namestaj, bolje se istice sve sto je na zidovima, poput recimo umetnickuh slika ili porodicnih fotografija.

krecenje

KREČENJE U BOJI

Najvažnija stvar kod odabira boja je da ona bude za nijansu smelija nego što mislite – nemojte se ustručavati u odabiru odvažnijih boja koje će odražavati stil u kome želite da provodite vaše vreme, naravno ukoliko to želite. Budite smeli i prepustite vašem srcu donošenje odluke.

Vrlo malo nas živi u domovima sa ogromnim praznim zidovima; većina ima prostorije pune nameštaja, slika, fotografija i zavesa/draperija. Toliko zida je zaklonjeno, što znači da će ona zapanjujuće crvena tapera ili bogata plava boja verovatno biti viđena samo u malim dozama i ona ne bi trebala da dominira prostorijom. Ukoliko volite boju, onda je i koristite – izrazite sebe i stil u kome želite da živite, pa će i drugi voleti vaš dom jer on govori nešto o vama.

www.maximapaints.com     www.jub.rs

DEKORATIVNE ZIDNE TEHNIKE
Osim italijanskih proizvodjaca dekorativnih zidnih boja, sve vise  domacih proizvodjaca se odlucuje i uspesno je savladalo tehnologiju ovih sve popularnijih boja za krecenje .
Dekorativne tehnike bojenja zidova su ponovo u modi zahvaljujući velikom spektru boja, kvalitetnim sirovinama i lakom održavanju.
Proizvode se u  velikom broju boja koje su podeljene u tri kolor opcije: zlato (boje iz ove opcije su izuzetnog sjaja), srebro i mat.
Ove boje vrhunskog kvaliteta proizvode izuzetan efekat prelamanja svetlosti i senke.

Rado cemo Vas odvesti do direktonog uvoznika ovih boja u Novom Sadu, kako biste sami odabrali zeljenu dekorativnu tehniku a materijal platili po najpovoljnijoj trzisnoj ceni. Mozemo Vam obezbediti i idejnu podrsku arhitekte unutrasnjeg enterijera. Vasu zelju, mi cemo provesti u delo,jer rad sa dekorativnim bojama, za nas je svojevrsni izazov i zadovoljstvo!

Gletovanje

Gletovanje je postupak finog ravnanja unutrašnjih ili spoljnih zidnih površina kao priprema za krečenje. Koristi se kada neravnine nisu veće od tri milimetra, pošto se glet skuplja prilikom sušenja.

Glet masa

Glet-masa se muti u dva navrata: u prvom se masa sjedinjuje sa vodom, posle čega se ostavlja petnaestak minuta da „povuče“, a u drugom se razbijaju sitne grudve koje ostanu nerastvorene.
Ponekad, u glet-masu dodaje se firnajs da bi se površina bolje „upeglala“.(za veće površine);

Alat

Uobičajen alat za gletovanje su:
-glet hobla veličine 280x130mm (ređe 120mm);
-lepeza (za veće površine);
-standardna špahtla radne širine od 125mm; kao i
-komplet užih špahtli za teže dostupna mesta.
-ine nisu veće od tri milimetra, pošto se glet skuplja prilikom sušenja.

Nanošenje

U zavisnosti od toga šta će se nanositi na ogletovani zid, može se raditi od jedne do tri ruke[1] gletovanja:
-jedno nanošenje se koristi pre stavljanja tapeta;
-dva nanošenja se koristi za klasično krečenje;
-tri nanošenja, jedno za drugim, ili u kombinaciji sa dupleksom[2] se koristi za akrilne boje, otoćento, špatulat i druge finije tehnike kod kojih je bitno da zid bude idealno ravan.

Duplex znaci nanošenje trećeg sloja gleta dok se drugi još nije osušio.

Završni radovi gletovanja

Šmirglanje se obavezno izvodi posle gletovanja, kada je zid suv, da bi se uklonili eventualni risevi i brazde koji se neminovno pojavljuju, u manjoj ili većoj meri. Za akrilne boje i fine tehnike šmirglanje se izvodi pod reflektorom i granulacija šmirgle za te radove trebalo bi da bude veća od 180.

Osušena glet-masa je higroskopna te upija previše boje. Da bi se to izbeglo, pre bojenja se nanosi podloga koja je jevtinija a smanjuje upijanje boje. Međutim, treba naglasiti da ako se boji akrilnim bojama nanošenje specijalnih podloga za akrilne boje (npr. crillux) može stvoriti više štete nego koristi, jer će uticati da po nanošenju prvog sloja boje zid postane šaren a ušteda boje može biti toliko mala da ne kompenzuje ovaj nedostatak. Posledica toga je da akrilne boje obično zahtevaju tri ruke nanošenja a bez podloge samo dve, što je uzevši u obzir i cenu podloge značajno.