Prolećno krečenje u sopstvenoj režiji

Krecenje je najjednostavniji nacin da svakog proleca ulepsate i osvezite Vasu kucu ili stan!

Predlazemo da za ovu aktivnost, odvojite jedan slobodan vikend i u radove ukljucite clanove vase porodice.Od pomoci mogu biti sve generacije i nije obavezno da zivite pod istim krovom.Vas poziv roditeljima da pomognu,pokazace da je njihovo zivotno iskustvo dragoceno i da ga cenite.Stara majka ce spremiti rucak, da bi supruga mogla da pomogne „jacoj“polovini, vodeci racuna pre svega o estetici, jer ima „zensko oko“.Za to vreme deka ce unucima objasniti sve faze predstojecih radova i zajednicki ce pomoci sinu i tati, udruzujuci mladost i iskustvo.Ukljucivanje u kucne poslove donece deci srecu, radost i vaznost koju ce tada osetiti, a porodica ce opet biti na okupu.

Posto je radna snaga obezbedjena, potrebno je kupiti malo glet mase, boju za krecenje i potreban alat, jer – BEZ ALATA, NEMA NI ZANATA.Od alata pripremiti merdevine,valjak za krecenje, mrezicu za ocedjivanje boje, cetke za farbanje u nekoliko sirina, spaklu,najlon,finu smirglu i lepljivu papirnu traku. Deci dozvolite da sami odaberu boju za svoju sobu, a vi ih iznenadite nekom samolepljivom aplikacijom.

Priprema podrazumeva da se sav namestaj koji je prislonjen na zidove pomeri na sredinu prostorije i prekrije najlonom.Ispod nogara namestaja postavite najlon ili stare krpe, kako bi parket zastitili od grebanja.Najlon rasirite preko svih podova. Skinite zavese sa prozora.

Neravnine i pukotine na zidovima spaklom popunite sa gotovom glet masom i kada se osusi, smirglom izravnajte sastave. Nakon toga papirnom lepljivom trakom pazljivo zastitite ivice i mesta gde se zid dodiruje sa plafonom, prozorima, vratima, prekidacima i podom.

Sledi priprema boje za krecenje. Profesionalni majstori sami mesaju boju za krecenje sa tonerom do zeljene nijanse. Vama predlazemo da se odlucite za gotovu boju, u nijansi koju ste odabrali na ton karti, koju sada imaju svi proizvodjaci boja.U odabiru odredjenog brenda, proizvodjaca ili uvoznika, svakako se posavetujete sa prodavcima u farbari, koji imaju povratne informacije od profesinalnih molera, sa kojima su svakodnevno u kontaktu.

Majstori, krecenje najcesce zapocinju bojenjem plafona, te preporucujemo isto. Kad predjete na zidove, najpre cetkom okrecite duz ivice zidova, a onda valjkom mozete bojiti velike povrsine.Ostavite minimum tri sata da se boja dobro osusi, a onda obavezno nanesite i drugi sloj. Ovim krecenjem u „dve ruke“ zidovi su manje osetljivi na prljanje, garantuje se ravnomernost nanete nijanse i izbegava ruzno sarenilo zidova.Ukoliko se to ipak desi, sto je slucaj sa trenutno veoma modernim tamnim i jakim bojama, ponovite bojenje jos jednom.

Boja ce se potpuno osusiti za nekoliko dana, a ukoliko se odlucite da svezom bojom ofarbate prozore i vrata, zaista cete uzivati u plodovima svoga rada.U kuci ce se osecati svezina opranih tepiha i miris tek opranih zavesa, delo vrednih ruku lepse polovine, kojoj su deca,inace ljubitelji bilo kakvih igara sa vodom, pomogla u pranju krznenih igracaka,autica i lutaka iz decije sobe.Zajednicki operite cetke i valjak, ukoliko planirate da za godinu-dve ponovite ovaj – nezaboravni vikend.

Ako ipak niste za ovu URADI SAM varijantu, mozete angazovati profesionalne molere koji vam mogu obezbediti i generalno godisnje ciscenje nakon krecenja, dok vama predlazemo spa vikend ili piknik u prirodi koja u prolece vec uveliko mami, jer majstori vec imaju spreman slogan -STAN ZA JEDAN DAN.